Reportage

Våra medlemmar gör oss till den fantastiska förening som vi är!

Det är vi medlemmar som tillsammans gör vår förening –  varje insats, resultat, lektion osv formar vår historia. 
Vi vill gärna dela med oss av vad som händer inom Alingsås Ryttarsällskap, och du hittar olika typ av information här på vår hemsida, på vårt instagramkonto och i vår facebookgrupp. På denna sidan vill vi fördjupa oss något i form av medlemsreportage. Har du förslag på något/någon du vill se ett reportage om, hör då gärna av dig till oss med ditt tips!

En tolfteplats värd sin vikt i guld – ponnydressyrlagets resa under 2023

När man är med och tävlar om ett SM-guld är väl ingen nöjd med en tolfteplats?
Alingsås Ryttarsällskaps ponnydressyrlag håller inte med. För när man under ett år har tagit sig från att knappt få ihop ett lag i division 1, till att få tävla mot Sveriges bästa ponnyryttare på lag-SM, då blir historien om tolfteplatsen något mer än bara ett resultat i tabellen.

Varje år får landets bästa ponnyryttare göra upp om åtråvärda medaljer under lag-SM i ponnydressyr. 2023 stod Åstorpsortens ryttarförening värd för tävlingen, och förutom lagen som återfinns år efter år, fanns där en kvintett som aldrig tidigare startat en lika stor tävling. Signe Ahlning, Wilma Lindfors, Moa Persson, Lovisa Norberg och Celine Freij var där för att representera Alingsås Ryttarsällskap.

– Det var så mäktigt med så många lag, och så fick vi vara där, tillsammans med alla de kända och bästa ponnyryttarna i landet, säger Jenny Ahlning som var lagledare för Alingsås Ryttarsällskaps lag.

PonnyDressyr Lag, dressyrtävling

Från division 1 till ponnyallsvenskan
Resan till lag-SM var dock inte enkel. För att ens ha chansen att kvala till lag-SM måste man först vara med i den högsta divisionen i Sverige för ponnydressyr, Folksam ponnyallsvenskan. Att ta sig till ponnyallsvenskan blev lagets första satsning under våren och det som krävdes var en vinst i division 1. Det var ingen självklarhet att det ens skulle gå att få ihop ett lag, men till slut lyckades Alingsås Ryttarsällskap få ihop fem ryttare som presterade väl under vårens omgångar av division 1.

– Det gick väldigt bra. Vi var väldigt jämna med de andra lagen och efter andra omgången stod det lika mellan oss och Spekeröd, säger Jenny Ahlning.

Efter varsin vinst respektive andra plats var det den tredje omgången som skulle avgöra om Spekeröds Ridklubb eller Alingsås Ryttarförening tog hem vinsten i divisionen. Det var under den sista omgången något ovanligt hände: båda lagen landade på exakt samma procent. För att få en vinnare fick man enligt reglerna titta på den tredje ryttarens resultat. Spekeröds tredje ryttare hade fått högre procent än Alingsås tredje ryttare, vilket ledde till vinst av division 1 för Spekeröd. Drömmen om ponnyallsvenskan och Lag-SM tycktes släckt, men snart väcktes den till liv igen.

– Det fanns platser över i ponnyallsvenskan, så vi fick också en plats, berättar Ahlning.

Alingsås lag fick nu ladda om för en höst med tre omgångar i Folksam Ponnyallsvenskan Zon Väst där divisionen avslutas med lag-SM som final för de två bästa lagen ur zonen.

PonnyDressyrLag_7

En helt ny utmaning
Ponnyallsvenskan blev ett nytt territorium för Alingsås Ryttarsällskaps lag där flera av motståndarna varit med och tävlat i divisionen tidigare och där flera ryttare individuellt kvalat till SM i ponnydressyr. Med uppflyttningen kom inte bara svårigheter med motståndarna, utan även med dressyrprogrammen. Större dressyrbana, fler domare, nya rörelser och kortare “transportsträckor” mellan momenten gjorde ponnyallsvenskan till en stor utmaning.

– Dessa programmen är det svåraste som finns att rida på ponny, det är de programmen man rider på SM, NM och EM, säger Jenny Ahlning.

Enligt reglerna är det de två bästa lagen från varje zon som får delta i finalen, lag-SM. På grund av få lag i årets upplaga, vilket även var anledningen till att Alingsås lag fick vara med ponnyallsvenskan från första början, beslutades det att alla deltagande lag som fullföljt serien skulle få starta finalen. Efter den sista omgången av ponnyallsvenskan, som gick av stapeln på hemmaplan, hade laget fullföljt divisionen och drömmen om att få vara med på lag-SM var nu uppnådd trots att laget kom sist av de fyra deltagande lagen i zon väst.

Gemenskap är A och O
Det var snabba puckar som gällde efter ponnyallsvenskans sista omgång. Laget hade nu bara en månad på sig innan det var dags för lag-SM. Om ponnyallsvenskan blev en ny upplevelse för laget, var lag-SM något utöver det vanliga. För Jenny och Signe Ahlning, lagledare och ryttare i laget, innebar tävlingshelgen många nya intryck.

– Det var riktigt coolt. Man kommer dit och får fixa iordning boxen, alla ponnyerna från Alingsås står på rad. Veterinärbesiktningen var lite nervös, tänk om man inte får starta! Men det gick bra, berättar Jenny Ahlning.

Under tävlingshelgen var det alltid någonting på gång. Den första startande i laget var tvungen att vara i full gång på morgonen, medan den sista startande var tvungen att vara i full gång på kvällen. Gemenskapen i laget växte sig stor.

– Alla var där och stöttade och hejade när alla startade, och alla hjälptes åt med att promenera med ponnyerna, fodra och kolla vatten, säger Ahlning.

När det var dags för ryttarfest tog några av tjejerna från Alingsås ton med karaoke inför en stor publik fylld av landets elit inom ponnydressyr. Enligt lagledare Jenny Ahlning understryker karaoken den härliga stämningen laget gick in i tävlingen med.

– Alingsås Ryttarsällskaps lag vann inte SM, men vi var i alla fall bäst på att skapa positiv stämning på ryttarfesten, säger en av lagets ryttare Celine Freij om karaoken.

En upplevelse utöver det vanliga 
Efter en lång helg där ryttarna gjorde två starter vardera i programmen FEI inledande program ponny och FEI Lagprogram ponny slutade laget på en tolfte plats av 18 startande lag. Jenny Ahlning kan inte nog understryka vikten av resultatet för fem ryttare som aldrig tidigare varit med om en lika stor tävling i sina karriärer. Hon berättar om hur motiverande det var att slå flera av de lag man tävlat mot tidigare under året. 

– Vi slog både Spekeröd och Grevagården som vi kämpat mot tidigare. Så det är ju jättebra! Detta är ju första året för oss. Vi har också fått kämpa med skadade ponnyer, feber på ryttare och bil som inte funkar, men vi har hjälpts åt och löst det tillsammans.

Celine Freij är en av ryttarna som var med i laget. Hon har bara tävlat i dressyr i två år, men tillsammans med ponnyn Brännornas Aida, har de utvecklats snabbt. Hon berättar om hur lärorikt och roligt det var att få vara med på lag-SM.

– Vi hade en jättebra gemenskap i laget och det var roligt att både sitta på läktaren och heja på sina lagkamrater och att känna stödet från läktaren när man själv red. Det var också väldigt lärorikt att titta på massor av duktiga ekipage från hela Sverige och att få erfarenhet från att vara med på en så stor tävling.

För Signe Ahlning, som har tävlat i dressyr för Alingsås Ryttarsällskap i flera år tillsammans med ponnyn Herkules, blev tävlingsåret 2023 ett år de sent kommer att glömma.

– Så häftigt att vara med på SM, det är verkligen inte något jag hade föreställt mig för några år sedan. Laget som vi hade med oss hade verkligen kämpat för att ta oss hit och vi lyckades vilket är sjukt kul.

 

PonnyDressyr Lag, dressyrtävling

Visionen för 2024
När både ryttare och hästar nu landat efter lag-SM och blickar tillbaka på upplevelsen ser de på tolfteplatsen med stolthet. Trots att resultatet är långt ifrån de åtråvärda medaljerna, var det aldrig målet med SM, berättar de. Istället handlade tävlingshelgen om att ha roligt och göra sitt bästa.

– Målet med SM var verkligen att ha kul, att vara nöjd med vad jag åstadkommit och allt som ingår i det. Sen hade jag ett mål att i alla fall bli godkänd i procenten under varje start och det blev jag vilket gjorde mig supernöjd, säger Signe Ahlning.

Jenny Ahlning har uppskattat möjligheten att få vara lagledare, men berättar att det är gemensamma krafter från alla inblandade som lett till framgång för Alingsås Ryttarsällskaps lag. Samtidigt har året inte bara varit en dans på rosor.

– Det är kul att se tjejerna utvecklas och bli duktigare för varje gång, sen är det tufft att trösta och peppa när någon ponny har blivit rädd och krånglat till för ryttaren inne på banan. Det spelar ju ingen roll hur bra ryttaren är om ponnyn har en annan plan just då, berättar Ahlning.

Under 2024 handlar det för laget om att träna mer, och framförallt om att träna på att tävla. Jenny Ahlning berättar att det är en sak att rida snyggt på träning och en helt annan sak när man kommer ut på en tävlingsbana. Förhoppningarna för året är att ha ett lag med även till nästa upplaga av ponnyallsvenskan, där den försiktiga drömmen är att få rida ännu ett lag-SM. För Ahlning är det viktigt att lyfta fram de bedrifter Alingsås Ryttarsällskaps ponnydressyrryttare uppnått under 2023 tillsammans med laget.

– Det borde lyftas fram mer att Alingsås har ett lag som tävlar på den nivån, kanske skulle det inspirera fler till att våga tävla mer. 

Under Ponnyallsvenskan Dressyr Division 1 bestod Alingsås Ryttarsällskaps lag av Signe Ahlning/Herkules, Ella Gustafsson/Spiddal’s Breezie, Wilma Lindfors/Fantasy Figure of Love, Moa Persson/Sweet Homés Big Bang och Celine Freij/Brännornas Aida, lagledare var Jenny Ahlning.

Under Folksam Ponnyalsvenskan dressyr med lag-SM ponnydressyr bestod Alingsås Ryttarsällskaps lag av Signe Ahlining/Herkules, Wilma Lindfors/Fantasy Figure of Love, Moa Persson/Sweet Homés Big Bang, Lovisa Norberg/Glencairn Sandy och Celine Freij/Brännornas Aida, lagledare var Jenny Ahlning.

Av 18 (17 godkända) lag under lag-SM placerade Alingsås Ryttarsällskap sig på en tolfte plats med 126,827%. Vann Lag-SM gjorde Föreningen Lindelunda Sportryttare (143,536%), före Willands Ryttarförening (142,477%) och Täby Ryttarsällskap (141,515%)

 

Bengan fyller på med energi

Ella Gustafsson