Pay & Jump / Pay & Ride

Vad är ”PAY & JUMP” och ”PAY & RIDE”?

Pay & Jump och Pay & Ride är hopp/dressyrträning under tävlingslika förhållanden. Framridning och framhoppning sker på samma sätt som på en vanlig tävling och en tävlingsbana, alternativt dressyrstaket är uppbyggt. Det finns dock inte lika mycket funktionärer, så du får vara beredd på att klara dig mer själv och hålla koll på när det är din tur.
Eftersom det är en träning delas inga priser ut, men fina rosetter finns att köpa på plats hos oss om så önskas.

Som elev på ridskolan kan man starta med en av ridskolehästarna vid speciella tillfällen, men det går också bra att deltaga med egen häst. Man behöver inte ha någon licens eller vara medlem i en klubb för att få starta. Dock måste hästen fortfarande vara vaccinerad mot hästinfluensa!

Lektionsryttare ska ha gått kursen “mini grönt kort” eller ”grönt kort” innan första start för att veta mer om vilka regler som gäller vid tävling.

Pay & Jump - Träna hopptävling

Precis som på en riktig hopptävling så finns det möjlighet för framhoppning på en intilliggande ridbana en stund innan det är din tur att hoppa.

Väl inne på banan hoppar du en bana såsom det är på tävling (du anger höjd vid  anmälan). Det brukar finnas en “domare” som ger dig startsignal och efter avklarad ritt brukar de tala om antalet fel eller om du gjort en ”clear round”, dvs en felfri ritt. Du tävlar dock inte mot någon och resultaten publiceras inte. Du får köpa rosett oavsett resultat.

 
Ridskolan Ridläger gräsbana
Dressyr, tävling, PayAndRide

Pay & Ride - Träna dressyrtävling

Precis som på en riktig tävling rider du ett av de nationella dressyrprogrammen, vanligtvis kan du välja på LC1, LB1 och LA1. De olika programmen finns att lära sig på tex dressyrprogram.se.

Du rider det dressyrprogram du anmält för en domare. Oftast finns även dressyrstaket uppställt såsom det är på tävling. Domaren kommer döma precis som om det vore tävling men resultaten publiceras inte utan enbart du får tillgång till protokollet. Du får köpa rosett oavsett resultat.

FÖR PRIVATA EKIPAGE

Information och anmälan sker via TDB (TävlingsDataBasen), sök efter Alingsås Ryttarsällskap under arrangemang. Tänk på att läsa propositionen, där hittar du viktig information.

Klicka på Sök och sedan Arrangemang. Sök sedan fram Alingsås Ryttarsällskap under arrangör så får du fram de pay and jump/ride som vi anordnar. Skriv en notering vid din anmälan vilken höjd du önskar samt om du ev. vill starta samma klass två gånger.

VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ
Du ska ha koll på tävlingsreglementet, TR (framförallt för den gren du ska rida inom). Du hittar dem här.

FÖR RIDSKOLANS ELEVER

Ridskolans elever har möjlighet att vara med på Pay & Jump några gånger per år. När detta sker annonseras på fb & instagram. Där finns även länk till anmälan när det är dags. Vem som kan vara med kan variera något beroende på hur pigga hästarna är. Säkerheten kommer alltid i första hand, och även den lugnaste lektionsponnyn kan bli busig när det blir hopptävling.

För att kunna vara med på ridskolans pay & jump ska du…

  • rida i en 45/60-min grupp (läs info på respektive tillfälle vad som gäller)
  • ha gått ”mini grönt kort utbildning” – dvs ha lite kunskap om hur en tävling fungerar och vad du behöver tänka på. Tillfälle att ta mini grönt kort brukar ges under teoriveckorna.
  • ha hoppat med hästen du väljer, minst på den höjd du väljer
  • kunna göra iordning hästen själv
  • kunna värma upp hästen själv i alla gångarter
  • ha tidigare erfarenhet av att hoppa bana på den höjden du väljer
  • själv kunna räkna ut vilken tid det är dags att värma upp och vilken tid du startar

Instruktör finns på plats på banan, men tanken är att du ska klara dig själv.

Om du är under 18 år ska du ha en vuxen ansvarig med dig.

Anmälan

Privatekipage anmäler sig via TDB,

Ridskolans elever anmäler sig ridskolans Pay & Jump/Pay & Ride i webbutiken under klubbarrangemang. I anmälan anger du namn på den som ska tävla samt höjd /program i kommentarsfält vid kassan.
Ridlärarna har rätt att ändra vald höjd om de anser att det behövs.

Tävlingshinder, logga